13 държави са се съгласили да подслонят поне временно застрашени афганистанци,

...
13 държави са се съгласили да подслонят поне временно застрашени афганистанци,
Коментари Харесай

13 държави готови да приемат евакуирани афганистанци

13 страни са се съгласили да подслонят най-малко краткотрайно застрашени афганистанци, евакуирани от страната си, заяви държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън. Други 12 страни са приели да служат като директни точки за евакуираните, включително американци и жители на други страни, съобщи Асошиейтед прес.

Блинкън посочи, че евентуалните афганистански бежанци, които още нямат позволение да се открият в Съединени американски щати, ще бъдат настанявани в центрове в Албания, Канада, Колумбия, Коста Рика, Чили, Косово, Северна Македония, Мексико, Полша, Катар, Руанда, Украйна и Уганда.

Транзитните страни са Бахрейн, Англия, Дания, Германия, Италия, Казахстан, Кувейт, Катар, Таджикистан, Турция, Обединените арабски емирства и Узбекистан.

" Обнадеждени сме, че има и още страни, които също обмислят да окажат поддръжка. Най-важният ни приоритет е сигурността и сигурността на американските жители, както и спазването на обещанията ни към жителите на партньорките страни и към афганистанците в риск ", съобщи Блинкън.

НАТО възнамерява основаването на приемни лагери за афганистанци, които са работили за силите на алианса в родината си и са избягали след завземането на властта в Афганистан от талибаните, съобщи ДПА. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг към 200 афганистанци към момента работят за алианса. Извеждането си от Афганистан чакат и хора, които са работили за националните контингенти. Те ще бъдат откарвани от летището в Кабул до Катар или Кувейт, а оттова ще не престават пътя си към Европа. Очаква се краткотрайните убежища да бъдат построени тук-там, където към този момент съществуват военни уреди, оповестява Българска телеграфна агенция.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР